Słodkie, zdrowe, smaczne, a do tego mało kaloryczne! Jeżeli jesteś na diecie, a masz ochotę na coś słodkiego , sięgnij po rodzynki Ten rodzaj bakalii dzięki zawartości naturalnego cukru (fruktozy i dekstrozy) z powodzeniem zastąpi typowe słodycze, a co ważne, w przeciwieństwie do tradycyjnych słodkości korzystnie wpłynie na nasz organizm. Rodzynki zawierają błonnik, żelazo, potas, cynk oraz związki mineralne. Ich jedzenie, pomaga w trudnościach z trawieniem, zaś magnez i witaminy z grupy B(B1, B2, B3, B6) pomagają w utrzymaniu koncentracji. W rodzynkach występuje także wysoka zawartość miedzi. Znajdują się w nich również witaminy C oraz E, które zwalczają wolne rodniki. Rodzynki korzystnie wpływają na pracę serca i wygląd skóry oraz podnoszą odporność. Co więcej, tak samo jak świeże winogrona, zawierają resweratrol, który jest przeciwutleniaczem chroniącym komórki przed uszkodzeniem.
Źródło WP