Ze świętem Niepodległości kojarzymy takie potrawy jak gęsina czy rogale świętomarcińskie.
Tymczasem bardzo ciekawą historię ma fasola niepodległości. Powszechnie nazywana także „fasola orzełek”, „fasola patriotyczna”, czy „fasola niepodległości”.
Co to jest?
Fasola Niepodległości to jedna z odmian zwykłej fasoli – wpisana na listę produktów tradycyjnych. Jak czytamy na stronie Potrawy Regionalne:
„W okresie zaborów sadzono ją tam w tajemnicy, pomiędzy ziemniakami, ponieważ za jej uprawianie groziły surowe represje ze strony zaborców.
Tradycją, niejako obowiązkiem patriotycznym, było spożycie fasoli z orzełkiem w jednej z potraw wchodzących w skład tradycyjnej wieczerzy wigilijnej (np. w barszczu – zamiast uszek).”
Jak wygląda fasola niepodległości?
Nasiona mają ok 15-20 mm długości o ok. 10 mm szerokości. Mają biały kolor, a ich charakterystyczną cechą jest plamka w kolorze ciemno wiśniowym, w kształcie przypominającym orzełka. Po przekrojeniu, wnętrze fasolki jest białe, a smak przypomina inne odmiany fasoli.
Powrót fasoli z orzełkiem
Za czasów zaborów uprawianie tej odmiany fasoli uznawane było za gest patriotyczny. Dlatego, że taka uprawa była wówczas zakazana, a niestosowanie się do tego przepisu karano chłostą.
Obecnie fasola niepodległości jest uprawiana w wielu regionach kraju. Przygotować z niej można wiele potraw, dodawać do zup czy gulaszów, dlatego powoli wzrasta jej popularność.
fot. pixabay