Główny Inspektorat Sanitarny alarmuje, że w pieprzu mielonym wykryto bakterie Salmonelli. Produkt jest wycofywany ze sprzedaży. Pod żadnym pozorem nie można go spożywać.
Tego nie jedz!
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie, które dotyczy żywności. Chodzi o pieprz naturalny, mielony w , którym wykryto bakterie Salmonelli. Skażony jest konkretnie produkt o takich parametrach:
- pieprz naturalny-mielony, 100g
- marka ROL-TIM
- Najlepiej spożyć przed: 15.04.2022 r
- kod kreskowy 5 902900 005817
- Producent: Z.P.H.U.”ROL-TIM” M. Tomczyk, Annolesie 5b, 42-110 Popów
- Kraj pochodzenia: Wietnam
W próbkach określonej dawki tego produktu, który był zbadany w ramach kontroli urzędowej, wykryto obecność bakterii Salmonelli. Spożycie pieprzu jest groźne dla zdrowia.

Groźna salmonelloza
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega, żeby konkretnej partii tego produktu, nie spożywać. Grozi to problemami ze zdrowiem. Produkt może wywołać salmonellozę, o przebiegu żołądkowo-jelitowym. Charakteryzuje się ona nagłym wystąpieniem objawów, które mogą się utrzymywać przez kilka kolejnych dni. Podczas badania chory odczuwa ból w podbrzuszu i towarzyszy mu uczucie przelewania.
Uważaj na te objawy!
Objawami salmonellozy żołądkowo-jelitowej są bóle głowy, napadowe bóle żołądka, które przypominają kolkę, biegunki, nudności, wymioty. Charakterystyczna dla zakażenia jest też gorączka i wodniste stolce. Natomiast rzadko obserwuje się powiększenie wątroby i śledziony.
Źródło: Radio Zet
Zdjęcia: Pixabay