Rosół to jedno z najpopularniejszych dań w kuchni polskiej. Choć danie nie jest specjalnie trudne do przygotowania to przez nieumiejętność doboru kluczowych składników może on się nie udać!
Najlepsi kucharze przestrzegają przed tym sposobem przyrządzania rosołu. Sekret tkwi w szczegółach. Tradycyjna receptura niewiele zmieniała się od tego czasu, a przekazywana z pokolenia na pokolenie w efekcie końcowym powinna być ta sama.
W większości przypadków bazą są dokładnie te same produkty, które, jak się okazuje, nie zawsze powinny się tam znaleźć.
Prawdziwy rosół powinien być gotowany na mieszance mięsa wołowego i drobiowego. Istotnym elementem jest by świadomie wybierać mięso, bez którego przecież rosół się nie uda. Tylko dobrej jakości i odpowiednio dobrane składniki zapewnią wyrazisty smak.
Najlepsi kucharze ostrzegają, że zwykłe udka nie wydobędą z siebie tego niepowtarzalnego aromatu. Zdradzają również, że aby rosół smakował jeszcze lepiej, mięso należy zalać zimną wodą, by pod wpływem wysokiej temperatury jego wierzchnia warstwa nie ścięła się, co uniemożliwiłoby dalsze przenikanie aromatu.
Tak więc rosół gotowany na udkach z kurczaka to największy z możliwych kulinarnych błędów. Wtedy wyjdzie on nijaki i mdły w smaku.
ZOBACZ TEŻ:Chcą wprowadzić PODATEK OD CUKRU! Że niby chodzi o zdrowie Polaków.
Nie zapomnijmy także o włoszczyźnie, a więc podsmażanej cebulce, marchewce, pietruszce, selerze, porze, lubczyku. Obowiązkowe są także przyprawy takie jak: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz sól.
Świeże liście natki pietruszki posypane już na gotowy rosół sprawdzają się idealnie.
Źródło:pikio
Źródło zdjęcia:Facebook