Nieprawidłowo gotowane parówki stają się rakotwórcze dla naszego zdrowia. Dowiedz się, w jaki sposób ich nie gotować!
Wszystko dlatego, że większość parówek zawiera w swoim składzie azotyn sodu, który podczas długiej obróbki termicznej wydziela silne związki rakotwórcze- nitrozoaminy.
Ich działanie rakotwórcze dla zwierząt zostało udowodnione, ale określenie zagrożenia dla ludzi jest trudne. Ze względu na bardzo niskie typowe wchłanianie z żywności przez człowieka. Ponadto nitrozoaminy mogą działać mutagennie, teratogennie i embriotoksycznie.
Jeśli chcesz podgrzać parówki, wrzuć je do wrzącej wody, a po chwili wyjmij. Nie można ich gotować zbyt długo!
Wszelkie podsmażane kiełabski również nie cieszą się korzystnym wpływem na nasze zdrowie. Badacze z Uniwersytetu w Północnej Karolinie w Chapell Hill postanowili zbadać wpływ różnych rodzajów mięs na zdrowie dorosłych i dzieci.
Naukowcy porównali dane 234 dziecięcych pacjentów z chorobami nowotworowymi (w tym 56 z białaczką oraz 45 z guzami mózgu).
Badania wykazały, że kobiety w ciąży, które regularnie mniej więcej raz w tygodniu, spożywały kiełbaski lub parówki – np. podsmażone lub w postaci hot doga – miały w sposób statystycznie istotny większe szanse, że ich nienarodzone jeszcze dzieci zachorują na guza mózgu.
ZOBACZ TEŻ:Tragedia w ZOO! Zastrzelili krokodyla, bo…
Azotany i azotyny zawarte nie tylko w parówkach, ale i w mięsie podczas podgrzewania przekształcają się w nitrozoaminy, które mają działanie rakotwórcze.
Źródło:gazeta.pl
Źródło zdjęcia:YouTube