Jak zrobić domowy majonez? Katarzyna Bosacka podała przepis!

Obecnie majonez w sklepach kosztuje od około 8 zł. za 300 mililitrowy słoik w górę. Tymczasem – szczególnie w czasie Wielkanocy – jest to niezastąpiony dodatek do sałatek czy jajek. Warto zatem zrobić majonez domowy.

Przepis na taki majonez podała Katarzyna Bosacka i zachęca do wypróbowania jej receptury:

 

🥚Majonez w sklepach droższy niż wódka, czas zakasać rękawy i zabrać się do kręcenia. Wyparzone jajko lub żółtko, sok z cytryny, musztarda, olej i już mamy majonez. Dużo tańszy i smaczniejszy niż ten ze sklepu. A jeśli dodać do majonezu olej szczypiorkowy, to już naprawdę jest bajka! 💚

 

Przepis poniżej.

 

https://www.instagram.com/katarzynabosacka/

 

Domowy majonez przepis

 

Katarzyna Bosacka podała przepis na majonez szczypiorkowy.

 

  • 1 szklankę oleju podgrzewa z posiekanym szczypiorkiem i zostawia do wystudzenia
  • następnie miksuje na zielony płyn
  • sparzone wrzątkiem jajko rozdziela
  • żółtko wrzuca do kielicha blendera, następnie dodaje musztardę oraz ocet
  • do kielicha blendera na sam dół wkłada blender
  • następnie dolewa trochę oleju ze szczypiorkiem
  • zaczyna blendowanie na małych obrotach, następnie na wyższych i dolewa trochę oleju
  • proces ten powtarza dolewając po trochu oleju
  • doprawia solą, cukrem i pieprzem
  • majonez jest gotowy 🙂

 

Przygotowanie takiego majonezu jest proste, a kosztować nas będzie co najmniej połowę mniej niż ten ze sklepu. W lodówce można go przechowywać kilka dni. Bosacka jednak zapewnia, że tak długo majonez „nie wytrzyma”, bo zostanie zjedzony!

 

 

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Katarzyna Bosacka (@katarzynabosacka)

Komentarze