Każdy z nas chce jak najdłużej zachować młody wygląd i sprawność, i to pomimo upływu lat. Jest to możliwe, a kondycję naszego organizmu określa wiek metaboliczny. Taki wiek ustalany jest na podstawie następujących danych: podstawowa przemiana materii, waga mięśni oraz ilość wody i tkanki tłuszczowej w organizmie.
Wiek metaboliczny może być niższy lub wyższy od tego rzeczywistego, a wszystko zależy od nas i od tego, jak dbamy o kondycję i zdrowe odżywianie naszego organizmu.
Co jeść, aby zachować młodość? Poniżej lista 7 najlepszych produktów!
1. Owies – „znielubiona” w dzieciństwie owsianka, teraz może okazać się błogosławieństwem. Poranna owsianka jest rozgrzewająca, zapewnia uczucie sytości i jest źródłem wielu minerałów oraz przeciwutleniaczy: kwas fitowy, kwasy fenolowe, awenantramidy. Warto też pamiętać o zawartości błonnika, który korzystnie wpływa na pracę układu trawienia.
2. Jogurt i twaróg. Nasz organizm potrzebuje wapnia, o co szczególnie powinniśmy zadbać dla dobra naszych kości. Wapń także zmniejsza krzepliwość krwi, więc zapobiega zatorom. Dodatkowo nabiał zawiera sporo białka potrzebnego na budowę mięśni. Najlepszy będzie chudy twaróg – z minimalną zawartością soli i jogurt naturalny – bez dodatku cukru.
3. Orzechy dobre źródło magnezu i nienasyconych kwasów tłuszczowych obniżających poziom złego cholesterolu. Z kolei nasiona np. dyni czy słonecznika zawierają cynk i witaminę E, która poprawia stan skóry i paznokci. Orzechy są także bogate w błonnik. Nie przesadzajmy jednak z ilością spożywanych orzechów i nasion, ponieważ są bardzo kaloryczne – 100 gram to 500-600 kcal.
4. Jagody – korzystnie wpływają na przemianę materii i pomagają w usuwaniu toksyn z organizmu, są także bogate w witaminy i minerały. Jagody także zawierają substancje poprawiające wzrok. Jagody najlepiej jeść świeże np. jako dodatek do owsianki czy jogurtu.
5. Wiśnie. Te kwaskowe owoce mają niewiele kalorii, bo składają się głównie z wody. Przyspieszają przemianę materii, niwelują stres i ułatwiają zasypianie.
6. Szpinak wielu z nas pamięta jako mdłą papkę! Teraz te zielone liście wracają do łask i faktycznie, szpinak najlepiej jeść na surowo w postaci sałatki. Szpinak zawiera kwas foliowy, witaminy z grupy B,witaminę C oraz luteinę poprawiającą wzrok.
7. Czerwona papryka. Naukowcy twierdzą, że owoce i warzywa w żywych barwach są najbardziej wartościowe i tak też jest z papryką. Jedzmy ją, bo jest świetnym źródłem witaminy C, która opóźnia procesy starzenia (minimalizuje działanie wolnych rodników). Papryka jest także niskokaloryczna, więc warto włączyć ją do codziennej diety w postaci sałatek czy jako dodatek do kanapek.
ms, na podst: portal.abczdrowie