Wybierasz produkty bezglutenowe? Teraz okazało się, że…
Blisko 400 tys. osób nie może jeść glutenu ze względów zdrowotnych. UOKiK skontrolował produkty bezglutenowe. Wyniki są zaskakujące.
Zbadano 33 produkty. Wśród nich jeden miał przekroczone normy.
– Z myślą o konsumentach, dla których obecność glutenu w żywności stanowi zagrożenie dla zdrowia, Urząd sfinansował badanie składu produktów, które były oznaczone jako bezglutenowe bądź nie zawierały informacji o obecności tego alergenu w składzie. Chociaż od 1 lipca 2020 r. kwestie dotyczące kontroli żywności przejął od UOKiK w całości Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, to postanowiliśmy wesprzeć projekt, który pomoże osobom o specjalnych potrzebach żywieniowych – powiedział Prezes UOKiK Tomasz Chróstny.
Zobacz także: Rusza SPIS POWSZECHNY! Nie spiszesz się, DOSTANIESZ KARĘ!
Badanie sfinansował UOKiK, a przeprowadziło je Stowarzyszenie Przyjaciół Bezglutenowej Mamy.
– Obowiązek wyraźnego informowania o alergenach pozwala konsumentom np. z celiakią znaleźć szkodliwe dla nich produkty, a lektura składu staje się przez to łatwiejsza. Oprócz odpowiednich przepisów konieczna jest również właściwa postawa producentów żywności. Chciałbym zaapelować do nich o odpowiedzialność. Muszą pamiętać o tym, że od właściwego oznakowania może zależeć nie tylko satysfakcja konsumentów, ale również ich zdrowie – dodał prezes UOKiK.
Jedzenie bezglutenowe jest niezwykle modne. Problem w tym, że za modą powinien jeszcze iść rozsądek. Wybierajmy produkty odpowiednio oznaczone. Wtedy mamy pewność, że żywność będzie dla nas bezpieczna.
Zobacz także: Mogą umorzyć ci PODATKI! Jak tego dokonać?
Fot. Pixabay
Źródło: UOKiK