Jesz ryby? Nie mamy dla Ciebie dobrych wieści! Co się stało? O co chodzi?
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych dokonała kontroli jakości handlowej ryb i przetworów rybnych. Skontrolowano 106 podmiotów.
– W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 149 partii. Nie stwierdzono nieprawidłowości – podała Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Parametry fizykochemiczne zbadano w 178 partiach, w tym 46 zostało zakwestionowanych (25,8%). Chodziło m.in. o zaniżony udział ryby i warzyw, zawyżony udziału glazury oraz złe dane w tabeli z wartościami odżywczymi.
Zobacz także: Zmiany w sprawie szczepień! SPRAWDŹ, kiedy dostaniesz szczepionkę!
Oznakowanie sprawdzono w 249 partiach, z czego 41 było nieprawidłowych. Chodzi m.in. o stosowanie określenia „swojski” w wyrobie, który miał dodatki do żywności. W innym przypadku nie podano informacji o obecności substancji słodzącej.
– Brak wyszczególnienia w wykazie składników wszystkich użytych surowców (w tym składników składnika złożonego) lub wskazania składników, których nie wykorzystano w procesie produkcyjnym. Brak wyróżnienia składników alergennych. Brak informacji o warunkach i czasie przechowywania po otwarciu opakowania. Podawano niezgodnie z przepisami informację o warunkach przechowywania, narzędziu połowowym i obszarze połowu – dodała Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Sprawa nie wygląda dobrze. Znowu okazuje się, że producenci żywności fałszują etykiety albo zmieniają wartości na opakowaniach. Strzeżmy się i obserwujemy komunikaty Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz innych organów. W ten sposób unikniemy niebezpieczeństwa.
Zobacz także: Zamieszanie z rabatami w sklepach. To może być WIELKIE oszustwo!
Fot. Pixabay
Źródło: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych