Katarzyna Bosacka to autorka wielu programów dotyczących zdrowego, a przede wszystkim świadomego odżywiania.
Jednym z zaleceń takiego podejścia do jedzenia, jest czytanie składu produktów, które przynosi często zaskakujące informacje. I właśnie to Katarzyna Bosacka zrobiła z lodami Ekipa firmy Koral.
Ekipa to lody sorbetowe na patyku. Dostępne są w dwóch smakach – truskawkowy i cytrynowy – w polewie z gumy balonowej z cukrem strzelającym. Z uwagi na udział w kampanii youtuberów z Ekipy Friza, zyskały wielką popularność wśród młodzieży.
Jak jednak wykazuje Bosacka, zupełnie niesłusznie.
👉 Mają długi skład – prawie trzydzieści składników 🙈
👉 Na pierwszym miejscu jest woda, czyli głównie za nią płacimy 😎
👉 Oprócz cukru ( tak, lody powinny być słodkie!) jest w nich bardziej niezdrowy syrop glukozowy 😒
👉jest karagen E407a (przetworzone wodotosty morskie z gatunku Euchema), co do którego są wątpliwości w świecie naukowym, czy powinien być podawany dzieciom 🤑
👉 jest sporo jeszcze innych zagęstników 😒
👉 liczne emulgatory 😒
👉 są sztuczne aromaty 😒
👉 ze względu na sporą zawartość mleka w proszku i laktozy, lody nie nadają się dla tych, co laktozy nie tolerują 😐
– pisze Katarzyna Bosacka.
Specjalistka od odżywiania dostrzegła w składzie lodów tylko jeden plus – naturalne barwniki.
Jej podsumowanie nie wypada na korzyść lodów Ekipy:
Nie wiem, kim jest Ekipa, sle wiem, że jej lody są po prostu kiepskie. (…)
W sumie, nie ma się o co zabijać, typowy, wysokoprzetworzony produkt przemysłowy, ale trzeba przyznać, że nieźle wypromowany.
– podsumowała.
Warto tu dodać, że lody Ekipy nie odbiegają od innych produktów tego typu. Zwykle po przeczytaniu składu dowolnych lodów, skutecznie przechodzi nam na nie apetyt…
Polecamy: Codziennie rano jedz owsiankę. Zauważysz TE zmiany w swoim organizmie!
https://www.instagram.com/p/COhypf1shoW/