Czy wiedzieliście, że działają antynowotworowo i zapobiegają cukrzycy? Pestki dyni są drogocennym źródłem antyoksydantów. Tak zwane karotenoidy chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami, spowalniają procesy starzenia.
Jak potwierdzają badania, dieta bogata w pestki dyni polecana jest kobietom w okresie postmenopauzalnym, kiedy są one szczególnie narażone na choroby nowotworowe (w szczególności na raka piersi).
Zobacz też: Znamy najpopularniejsze IMIONA w Polsce! Sprawdź, CZY Twoje jest w TOP 20?!
Zawarty w pestkach magnez obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi. Reguluje także ciśnienie. Jak dowiedli naukowcy, częste spożywanie pestek dyni zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II nawet o 30 procent.
Jedząc pestki dyni poprawiamy perystaltykę naszych jelit. Błonnik zawarty w tej małej przekąsce jest bardzo potrzebny przy procesie trawienia pokarmów. Zmniejsza on wchłanianie tłuszczu oraz niweluje toksyny, które nagromadziły się w organizmie. Jest wskazany dla osób odchudzających się.
Źródło: Medonet
Zdjęcie: Pixabay