Jajka to jeden z tych produktów spożywczych, które wymagają przechowywania w warunkach chłodniczych aby zachować na dłużej wartości odżywcze i nie zepsuć się. Wiele lodówek posiada sprytne przegródki umożliwiające umieszczenie jajek na drzwiach. Ale nie polecamy tego robić!
Jeśli nie chcemy żeby jajka nam się zepsuły, musimy trzymać je w lodówce. Często robimy to w miejscu dedykowanym dla nich, czyli na drzwiach. Zapominamy jednak, że jest to najcieplejsze miejsce lodówki, w którym wahania temperatur są największe. Wynika to z ciągłego otwierania i zamykania lodówki. To nie jest dobre miejsce dla jajek.
ZOBACZ: 21-letnia studentka myślała, że wsiada do Ubera. Jej pomyłka miała makabryczny skutek
Ciągłe wahania temperatur osłabiają naturalną barierę jajek przeciwko drobnoustrojom i mogą prowadzić do ich szybszego zepsucia. Najlepszym miejscem dla jajek będzie środkowa półka lodówki, gdzie te nie narażone na wahania temperatur będą mogły wytrzymać nawet miesiąc.
Warto wziąć sobie do serca te rady, bo zepsute jaja nie zawsze zaalarmują nas nieprzyjemnym zapachem. A wtedy możemy nabawić się naprawdę poważnych problemów zdrowotnych!