Szwecja kojarzona jest z czystym środowiskiem a Szwedzi postrzegani są jako naród stosujący zdrową dietę. Tymczasem Szwedzka Rada Rolnictwa (Jordbruksverket) ogłosiła, że przeciętny Szwed zjadł w 2016 r. aż 87,7 kg mięsa w ciągu roku, co stanowi wzrost o 0,5 kg w odniesieniu do 2015. Zmieniły się także nawyki, bo spożywają więcej drobiu i mniej wieprzowiny. Jak twierdzą przedstawiciele Jordbruksverket, jednym z wyjaśnień stałego wzrostu konsumpcji kurczaków może być troska o zdrowie i konsekwencje powodowane przez spożywanie czerwonego mięsa. Z drugiej strony WWF (World Wide Fund for Nature) uważa, że taka sytuacja stanowić może problem środowiskowy, ponieważ produkcja żywności dla kurcząt, a także ich fermy zajmują i zanieczyszczają znaczne obszary. Dla porównania, w 2015 roku Polacy zjadali ok. 70 kg mięsa rocznie (dane GUS).
na podst. thelocal.se, fot. pixabay