Zgaga zaliczana jest do najczęstszych dolegliwości trapiących Polaków – według szacunków zmaga się z nią prawie 1/4 z nas. Palenie w przełyku – tak zazwyczaj brzmi opis zgagi. To efekt cofania się soku żołądkowego do przedniego odcinka układu pokarmowego.
Zgaga to dolegliwość, której nie należy lekceważyć. Jej regularne nawroty mogą być objawem refluksu żołądkowo-przełykowego – choroby prowadzącej do uszkodzenia śluzówki przełyku. Do najczęstszych przyczyn zgagi należy palenie papierosów i nadużywanie alkoholu, niewłaściwa dieta, a także przepuklina roztworu przełykowego. Oto lista produktów i zachowań żywieniowych, których powinny unikać osoby z problemami ze zgagą:
Napoje gazowane
Chodzi o kolorowe, słodkie napoje w rodzaju coli, oranżad czy „energetyków”. Ich lista składników mówi sama za siebie: benzoesan sodu, sorbinian potasu, guma arabska – to potencjalnie szkodliwe sztuczne substancje dodawane do napojów gazowanych. Oprócz nich kolorowe napoje zawierają również bardzo duże ilości cukru.
Alkohol
Napoje alkoholowe to jeden z „najlepszych” sposobów na nabawienie się zgagi. Jednym z najbardziej „zgagorodnych” napojów wyskokowych jest wino. Dotyczy to przede wszystkim win wytrawnych, o wyższej kwasowości, które pobudzają wytwarzanie kwasów żołądkowych. Również piwo może przyczynić się do powstawania zgagi. Alkohol powoduje rozluźnienie zwieracza przełyku, który z większą łatwością przepuszcza soki trawienne do górnych części układu pokarmowego.
Pikantne, smażone i tłuste potrawy
Potrawy z dużą zawartością ostrej papryki czy pieprzu nie tylko podrażniają śluzówkę przełyku, ale również wzmagają wydzielanie kwasów żołądkowych. Podobnie tłuste i smażone potrawy – są ciężkostrawne, wzmagają produkcję soków żołądkowych i zwiększają ryzyko zgagi.
Cytrusy
Zawierają one duże ilości kwasu cytrynowego (w przypadku cytryny zawartość ta sięga do 8 proc. suchej masy owocu), który może podrażnić przełyk. Dotyczy to również soków cytrusowych, a także innych owoców zawierających większą ilość kwasu cytrynowego, jak morele czy ananasy.
Mięta
Najczęściej spożywana w postaci naparu, który pomaga przy niestrawnościach. Niestety osobom cierpiącym na refluks mięta więcej zaszkodzi niż pomoże. Zawarty w jej olejku eterycznym mentol pobudza czynności wydzielnicze żołądka i wątroby, zwiększając w ten sposób wytwarzanie soków trawiennych. Mięta zmniejsza również napięcie mięśni gładkich, w tym zwieracza przełyku, który blokuje cofanie się kwasów żołądkowych.
Słodycze
Obok poważniejszych schorzeń nadmierne spożycie cukru może powodować nadkwaśność, która z kolei prowadzi do zgagi. Słodycze jednak oprócz cukru zawierają również tłuszcze. Ich trawienie trwa dłużej niż na przykład węglowodanów, co wiąże się z wydzielaniem większych ilości kwasów żołądkowych.
Kawa
To jeden z najbardziej „kontrowersyjnych” napojów na świecie. Zawarta w niej kofeina oraz katechiny pobudzają bowiem wydzielanie kwasów trawiennych. Kawosze cierpiący na zgagę muszą więc zadowolić się kawą bezkofeinową lub starą, poczciwą „zbożówką”.
Źródło: onet.pl
kd