Rzeżucha – malutkie, aromatyczne listki cieszą oczy, nadając jednocześnie smaku potrawom. Sprawdź, jak i kiedy należy ją wsiewać i jakie ma właściwości.
Jeśli chcesz, żeby rzeżucha przystroiła świąteczny stół musisz ją wysiać w odpowiednim momencie. Zleca się, aby wsiać ją 5-6 dni przed świętami – jest to czas, jakiego potrzebują nasiona by wykiełkować.
Warto pamiętać, że ta niewielka roślinka to źródło witaminy C i wielu mikroelementów. Rzeżuchę warto stosować przy owrzodzeniach skóry i pasożytach jelit, a także dezynfekcji jamy ustnej i przewodu pokarmowego. Posiada również właściwości moczopędne i świetnie sprawdza się przy leczeniu chorób nerek.
Do wsiania rzeżuchy potrzebna nam wata, którą układamy na naczyniu, może być to doniczka lub talerzyk. Na zwilżonym wodą podłożu rozsypujemy nasionka. Rzeżucha najlepiej kiełkuje w ciepłym i jasnym miejscu, należy podlewać ją codziennie rano, niewielką ilością wody, za pomocą zraszacza. Jeśli twoja rzeżucha nie chce kiełkować, możesz przykryć ją folią spożywczą, z kilkoma otworami, tak by mogła spokojnie oddychać.