Nie ma chyba osoby, która nie miałaby swoich ulubionych warzyw i owoców. Wielu z nas nie wie jednak jak prawidłowo je przechowywać, tak by cieszyć się ich doskonałym smakiem nawet po kilku miesiącach od zakupu. Co więc zrobić, by móc trzymać je w naszym domu nawet przez kilka miesięcy?
Niestety źle przechowywane owoce i warzywa mają to do siebie, że szybko się psują. Często dzieje się tak z naszej winy, ponieważ nie wiemy jak prawidłowo je przechowywać. Wiele z nich w dobrych warunkach może przeleżeć w naszych domach nawet przez kilka miesięcy! Dzięki temu po długim czasie możemy cieszyć się ich doskonałym smakiem. Okazuje się, że to właśnie złe przechowywanie żywności sprawia, że w Polsce i na świecie każdego roku marnują się tony żywności. Co ważne, to również tylko my możemy sprawić, że owoce i warzywa nie będą marnowane. Musimy tylko o to odpowiednio zadbać i zabezpieczyć je przed szybką utratą wartości odżywczych i zepsuciem. Istnieje grupa owoców i warzyw, które jeśli o nie dobrze zadbamy zniesie wiele.
Do warzyw i owoców, które odpowiednio przechowywane mogą przetrwać nawet do kilku miesięcy należą przede wszystkim jabłka. Owoce te są zdecydowanie bardziej odporniejsze niż inne owoce i odpowiednio przechowywane mogą przetrwać nawet 4 miesiące! Należy jednak pamiętać, by trzymać je w chłodnym miejscu i przede wszystkim muszą leżeć osobno, z dala od innych owoców i warzyw! Jeśli chodzi o warzywa lista jest zdecydowanie dłuższa. Jednym z warzyw, które możemy przetrzymywać w lodówce do dwóch miesięcy jest kapusta. Oprócz niej „długowieczne” są buraki, które w chłodniczych warunkach przetrwają do 2 do 4 miesięcy. Podobnie ma się rzecz z marchewką i selerem, których używamy do wielu popularnych zup. Należy pamiętać, by nie trzymać ich w wilgotnym miejscu, ponieważ szybko pleśnieją. Zdecydowanym liderem listy jest czosnek, który nie ma zbyt dużych wymagań i przetrwa nawet do kilku miesięcy. Warunek jest jeden. Musi leżeć w suchym miejscu.