Polskie kiszone ogórki, flaczki czy kaszanka to potrawy obrzydliwe dla ludzi z innych krajów. Jednak i oni zjadają potrawy, na których widok wręcz się wzdrygamy!
W Finladii możemy skosztować naleśników Blodplättar przygotowanych z… krwi!
Japończycy jedzą oczy tuńczyka!
Sannakji to potrawa z żywej ośmiornicy przyprawionej sezamem. Potrawa wije się na talerzu… brr.
Escamoles czyli jaja niektórych gatunków mrówek, w kuchni meksykańskiej podawane są jako dodatek do tacos.
Stuletnie jajo to zakonserwowane i przechowywane od kilku tygodni do kilku miesięcy jajkiem na twardo. Przysmak kuchni chińskiej.
Kiviak grenlandzka potrawa z surowego mięsa alki w stanie zaawansowanego rozkładu.
Casu marzu – ser owczy z Sardynii. Podczas produkcji do sera celowo wprowadzane są larwy much. Obecność larw powoduje fermentację i nadaje serowi wyjątkowy smak.
Balut tradycyjna potrawa wielu kuchni południowo-wschodnioazjatyckich. Jest to ugotowane jajko kacze lub korze, wewnątrz którego znajduje się w pełni uformowany zarodek ptaka. Takie jajko spożywane jest w całości z kośćmi, dziobem itp.
To oczywiście tylko kilka „pyszności” jakie można zjeść w różnych zakątkach świata. Jednak po takim przeglądzie, widać, że nasze polskie jedzenie i tak jest najlepsze!
ms, źródło: gizmodo.com, wikipedia, fot. commons.wikimedia.org