Zapewne z tym produktem spotkaliście się wiele razy w wielu sklepach. Jak się okazuje jest bardzo niebezpieczny. O który produkt dokładnie chodzi?
W sklepach pojawia się wiele różnych produktów jak się jednak okazuje niekoniecznie są one w 100% zdrowe. Mogą być trujące, albo rakotwórcze.
ZOBACZ TAKŻE: Pijesz herbatę? UWAGA! Jest bardzo SZKODLIWA jeżeli wypijesz…
Tym razem mowa o zupełnie innym produkcie. Jest bowiem bardzo niebezpieczny. O który dokładnie chodzi? Mowa tutaj o oleju palmowym, który wykorzystujemy w przemyśle spożywczym. Znajduje się on w wielu produktach np. w batonikach, ciastkach, czy czipsach.
Może być jednak bardzo niebezpieczny. Jak informują eksperci z Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywości olej może być toksyczny dla naszego zdrowia.
Jak możemy przeczytać w ostatnich badaniach „związki, które wytwarzają się w czasie utwardzania oleju, mają działanie rakotwórcze”.
Gdy dochodzi do procesu rafinacji oleju powstają estry glicydylowe kwasów tłuszczowych (GE), 3-monochloropropandiolu (3-MCPD) i 2-monochloropropandiolu (2-MCPD).
Ciekawe są także badania, które zostały zrealizowane przez agencję Inquiry i firmy ITBC Communication. Wynika z nich bowiem, że 90% Polaków nie zwraca w ogóle uwagi na konserwanty i barwniki obecne w żywności. Nie jest to dobra informacja, chociażby w kontekście w/w oleju.
Jaka jest Wasza opinia na ten temat? Jesteście zaskoczeni takimi badaniami? Wiedzieliście o tym wcześniej?