Niewielu z nas jest w stanie oprzeć się smakowi soczystych i orzeźwiających cytrusów. Pomarańcze, mandarynki czy grejpfruty są bardzo popularne, a soki z tych owoców bardzo smaczne. Warto jednak wiedzieć, aby absolutnie ich unikać podczas przyjmowania leków!
Warto więc zapamiętać to, że nawet jeden grejpfrut lub szklanka soku z tego owocu zmieniają wpływ działania leków na nasz organizm. Mało tego spowalniają jego wchłanianie przez co leki mogą utrzymywać się od 1 do nawet 3 dni. Grejpfruty i inne cytrusy wchodzą w silne relacje z lekami zwalczającymi cholesterol zwiększając poziom ich składnika statyny w krwi. Doprowadza to do rozkładu tkanki mięśniowej, a co za tym idzie osłabienia mięśni, silnego bólu, a w skrajnych przypadkach uszkodzenia nerek. Cytrusy wchodzą również w silne interakcje z lekami na nadciśnienie doprowadzając do niebezpiecznego i gwałtownego wzrostu ciśnienia krwi. Powinni również unikać ich pacjenci przyjmujący leki na zaburzenia pracy rytmu serca, przyjmujący antydepresanty, czy leki poprawiające zaburzenia erekcji. Warto więc wiedzieć co można nam jeść, a czego nie kiedy przyjmujemy leki. Chcąc uniknąć niepotrzebnych komplikacji, jeśli mamy wątpliwości zapytajmy o to lekarza, który wypisuje nam receptę.