Nie ma chyba osoby, która nie przepadałaby za jajkami. Gotowane na miękko, na twardo, czy pyszna jajecznica to jedne z ulubionych dań milionów Polaków. Wielu z nas przechowuje je zazwyczaj w specjalnych pojemnikach w drzwiach lodówki. Niestety niewielu zdaje sobie sprawę, że robiąc tak popełnia ogromny błąd!
Jajka są bardzo zdrowe i zawierają wiele substancji przydatnych dla naszego organizmu. Znajdziemy je niemal w każdej polskiej lodówce. Większość z nas przechowuje je w specjalnym pojemniku w drzwiach lodówki. Okazuje się, że jest to jeden z największych błędów jaki popełniamy! Eksperci są zgodni, warto przechowywać jaja w lodówce, jednak nie róbmy tego w jej drzwiach. Dlatego, że jest to najcieplejsze miejsce w całym urządzeniu. Jajka szybciej się tam psują, ponieważ często narażane są na duże wahania temperatury.
ZOBACZ:Włożyła jajka do mikrofalówki! KILKA MINUT PÓŹNIEJ MIAŁA CAŁĄ POPARZONĄ TWARZ…
Gdzie więc najlepiej przechowywać jajka. Specjaliści żywieniowi przekonują, że najlepszym miejscem będzie dla nich środkowa półka naszej lodówki. Panuje tam zdecydowanie najkorzystniejsza temperatura do ich przetrzymywania, przez co jajka dłużej będą świeże. Warto również dodać, że nie powinniśmy ich trzymać razem z czosnkiem czy cebulą, ponieważ mogą przesiąknąć ich zapachem czego byśmy raczej nie chcieli. Kolejnym kiepskim pomysłem jest mycie jajek przed umieszczeniem ich w lodówce. Tracą wtedy swoją naturalną ochronę, która broni je przed zakażeniami.
źródła: fakt.pl, foto pixabay.com