Nie ulega wątpliwości, że szampan jest bardzo eleganckim, wręcz luksusowym produktem, który 31 grudnia będzie jednym z kluczowych alkoholi jakim powitamy Nowy Rok. Dowiedz się, czego nie łączyć z szampanem!
Dietetyk Jelena Sołomatina podkreśla z czym nie łączyć szampana! Może się to okazać tragiczne w skutkach dla naszego układu trawiennego.
Ekspertka zaznacza, aby nie łączyć szampana z kiszoną kapustą, grzybami, a także z ostrymi i marynowanymi produktami.
Nie pasują do niego również kiwi, grejpfruty oraz ciężkie potrawy: mięso z gęsi lub kaczki oraz sałatki z majonezem. Nie zaleca się też przekąsek takich jak sery, które nie sprawdzą się do popijania ich szampanem. Także słodkie dania nie są najlepszym dodatkiem do szampana!
„Słodkie potrawy nie nadają się do słodkich win. Jeśli wino jest słodkie, to z czekoladą będzie bardzo mdłe” – przypomina ekspertka.
Idealnym połączeniem w przypadku szampana i słodkich win są owoce morza oraz kawior. Cielęcina o niskiej zawartości tłuszczu, a także lekkie desery i niekwaśne owoce to idealne połączenie z tym trunkiem.
Żeby szampan dobrze smakował należy schłodzić go do temperatury ok. 6-8 stopni Celsjusza, wtedy podczas nalewania do kieliszków osiągnie on mniej więcej 8-10 stopni, a więc stan, w którym najpełniej odczuwamy jego aromat.
ZOBACZ TEŻ:SZAMPAN na Sylwestra – WSZYSTKO co musisz o nim wiedzieć. Tego triku na pewno nie znałeś!
Źródło:sputnikpolska
Źródło zdjecia:pixabay