Niewiele osób jest w stanie oprzeć się pysznemu schabowemu, czy mielonym smażonym na głębokim tłuszczu. Choć wiemy, że jest to bardzo szkodliwe i niezdrowe dla naszego organizmu to często popełniamy ten błąd. Konsekwencje są jednak bardzo przykre i objawiają się po latach często bardzo poważnymi chorobami.
ZOBACZ:Znalazł dwa kamienie dzięki, którym stał się milionerem! Zdradził na co przeznaczy pieniądze!
Jedząc potrawy smażone na tłuszczu z naszym organizmem dzieje się wiele niedobrego. Tłuste potrawy są bardziej kaloryczne, ale co gorsza również bardzo szkodliwe. Przede wszystkim zawierają bardzo niezdrowe tłuszcze trans, które podnoszą poziom szkodliwego, złego cholesterolu nazywanego LDL. Skutki nadmiernego spożywania potraw zawierających te tłuszcze są katastrofalne, ponieważ poprzez cholesterol, który odkłada się w naszym organizmie doprowadzają do zatykania tętnic i mogą wywoływać poważne choroby sercowo-naczyniowe, nadciśnienie czy choroby serca. Jedząc zbyt często smażone, ciężkostrawne potrawy możemy również nabawić się otyłości, warto więc ograniczać je do minimum, a jeśli możemy, to nawet całkowicie z nich zrezygnować. Eksperci radzą, że jeśli już nie możemy oprzeć się przed zjedzeniem tłustych frytek czy kotleta to warto odsączyć tłuszcz dzięki frytkownicy, bądź na jednorazowym ręczniku, który skutecznie go wchłonie.
źródła: zdrowie.wprost.pl, foto: pixabay.com