Zwykle, gdy chcemy poprawić sobie nastrój, myślimy o słodkich produktach – ciasteczkach, cukierkach czy lodach. Druga grupa to słone przekąski – chipsy, paluszki czy orzeszki.
Jak się jednak okazuje, nie tędy droga! Produkty, które naprawdę skutecznie poprawią nasz nastrój muszą być przede wszystkim odżywcze – bogate w witaminy, minerały i węglowodany złożone.
Co jeść, by mieć dobry nastrój?
1. Pełnoziarniste produkty zbożowe
Ciemny chleb, czy nielubiana kasza nie kojarzą się z przyjemnością? A jednak! Są one dobrym źródłem magnezu i witaminy B, a na dodatek na długo zapewniają uczucie sytości.
2. Twaróg i inne przetwory mleczne
Może to być zaskoczeniem, ale to właśnie nabiał zawiera tryptofan, którego niedobór sprzyja stanom depresyjnym. Najlepszym źródłem tego aminokwasu jest tłusty twaróg. Tryptofan znajdziemy także w jajkach, mięsie i rybach.
3. Zielone warzywa
Kapusta, szpinak, brokuły, brukselka zawierają kwas foliowy, który uczestniczy w produkcji serotoniny. Nawet jeśli nie lubisz „zielonego”, to odpowiednio przygotowane i doprawione warzywa mogą być naprawdę smaczne!
4. Orzechy
W szczególności orzechy włoskie, które zawierają kwas alfa-linolenowy (ALA). Niski poziom ALA obniża poziom dopaminy w mózgu, która jest odpowiedzialna za uczucie radości, wpływa także na poziom serotoniny, która hamuje gniew i agresję.
5. Czekolada
To już nie jest zaskoczenie! Jednak mowa tylko o tej bogatej i ciemnej. Taka czekolada, jedzona w umiarkowanych ilościach, może poprawić nam nastrój z uwagi na zawartość magnezu i tryptofanu.