Zamiast restauracji powstają… Tu zjemy bez żadnych ograniczeń! O co chodzi?
Pojazdy „o przeznaczeniu na bar lub sklep”, czyli food trucki opanowują Polskę. Zarejestrowano już prawie cztery tysiące takich pojazdów.
Dzięki food trackom zjemy wygodnie i szybko. Taki pojazd często może znajdować się bardzo blisko naszego domu.
Zobacz także: Monika Mrozowska pokazała SYNA! Ale DUŻY!
Średni wiek food trucków w Polsce to 21 lat. Najpopularniejszymi markami są: Fiat Ducato, Renault Master oraz Peugeot Boxer. Średni przebieg tych aut to 244 285 km.
– W pierwszym kwartale tego roku zarejestrowano w sumie 292 food trucki. Wśród nich są samochody, ale także przyczepy przeznaczone na sklep lub bar. Dla porównania, w pierwszym kwartale 2020 roku zarejestrowano 211 tego rodzaju pojazdów, a w pierwszych trzech miesiącach 2019 roku – 227. Co ciekawe, miesiącem, w którym w ubiegłych latach rejestrowano najwięcej food trucków jest czerwiec. W czerwcu 2019 r. – 127 pojazdów, w 2020 r. – 128. W tym roku już w marcu – zarejestrowano ich 150 – podano.
Gdzie jest najwięcej foodtracków?
- województwo mazowieckie – 57
- wielkopolskie – 42
Wszystkie te dane pochody z systemu CEPiK.
– Dzięki tej e-usłudze możemy sprawdzić m.in. czy pojazd nie był kradziony, złomowany, czy nie ma przekręconego licznika. Aby to zrobić potrzebujemy jedynie numeru rejestracyjnego, numeru VIN, i datę pierwszej rejestracji. Jeśli chcemy sprawdzić pojazd niezarejestrowany w Polsce, a taką możliwość także dajemy, potrzeba dodatkowo profilu zaufanego. Skorzystanie z usługi jest bezpłatne. Tylko w marcu skorzystano z niej 29 228 316 razy – powiedział minister Marek Zagórski, sekretarz stanu ds. cyfryzacji w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów.
Zobacz także: AWANTURA w TVP! Chodzi o Pospieszalskiego!
Fot. Pixabay
Źródło: Ministerstwo Cyfryzacji