Zła dieta może doprowadzić do utraty wzroku lub jego znacznego pogorszenia. Z najnowszych badań wynika, że wysoki indeks glikemiczny przyczynia się do powstawania zwyrodnień plamki żółtej.
Opublikowano wyniki badań, z których wynika, że jadłospis o niskim indeksie glikemicznym pomaga zapobiegać rozwojowi zwyrodnienia plamki żółtej, postępującej choroby oczu mogącej prowadzić do ślepoty. Badania przeprowadzili naukowcy z Tufts University w Massachusetts.
Badacze obserwowali rozwój gryzoni, które otrzymywały pokarm o zróżnicowanym indeksie glikemicznym. Ich jadłospis różnił się jedynie źródłami węglowodanów, które łącznie stanowiły 45%. W diecie o wysokim indeksie glikemicznym 100% węglowodanów pochodziło z amylopektyny, z kolei w diecie o niskim indeksie glikemicznym 70% węglowodanów pochodziło z amylozy, a 30% z amylopektyny.
Okazuje się, że częste spożywanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym, powoduje szybki wzrost poziomu cukru we krwi oraz jego szybki spadek, ale to nie jedyne zmiany, które mogą zachodzić w organizmie. Zaobserwowano również, że u gryzoni, karmionych produktami z wysokim indeksie glikemicznym, rozwinęło się wiele objawów zwyrodnienia plamki żółtej, takich jak zaburzenia w obrębie komórek nabłonka barwnikowego siatkówki oraz fotoreceptorów. W przypadku myszy, którym zmieniono jadłospis na niskoglikemiczny objawy te nie wystąpiły.
Do produktów o niskim indeksie glikemicznym należą między innymi: jaja, herbata, owoce morza, kwaśna śmietana, sos sojowy, wołowina, skorupiaki, awokado, fasolka, słonecznik i gorzka 70% czekolada. Wysoki indeks glikemiczny jest z kolei w: mące ryżowej, mące ziemniacznej, płatkach kukurydzianych, ziemniakach pieczonych lub smażonych, gotowanym selerze, prażonej kukurydzy, białym ryżu i białym pieczywie.
„Nie sądziliśmy, że zmiana diety pomoże tak skutecznie naprawić uszkodzenia kumulujące się w nabłonku barwnikowym siatkówki. Wskazuje to, że dieta o niskim indeksie glikemicznym może pomóc osobom narażonym na rozwój zwyrodnienia plamki żółtej” – komentuje autor badań dr Sheldon Rowan.
Specjaliści ostrzegają o niebezpieczeństwie związanym ze spożywaniem produktów o wysokim indeksie glikemicznym, które przyczyniają się nie tylko do nadwagi, ale również powstawania zwyrodnień plamki żółtej. Należy zwracać uwagę na indeks glikemiczny, który określa zawartość czystego cukru lub skrobi w produkcie węglowodanowym. Zwyrodnienie plamki żółtej to główna przyczyna utraty wzroku u osób po 50 roku życia. Naukowcy z amerykańskiego National Eye Institute przewidują, że zachorowalność w USA podwoi się do 2050 roku.
źródło: PAP
fot.: picfair/pixabay
KG