Amerykański Instytut Raka stwierdza na swojej stronie internetowej:
„Badania wykazały, że większości nowotworów można zapobiec. Naukowcy szacują, że od 60 do 70 procent nowotworów można zapobiec dzięki dostępnym obecnie informacjom i prostym zmianom w diecie i stylu życia”
Jedną z takich zmian, może być baczniejsze zawracanie uwagi na to co jemy i unikanie poniższych produktów:
1/ Ryby hodowlane
Hodowane ryby zawierają wyższe poziomy zanieczyszczeń chemicznych niż ryby żyjące w naturalnych zbiornikach. Z powodu przeludnienia w gospodarstwach hodowlanych, ryby są bardziej podatne na choroby, zwiększając też potrzebę stosowania antybiotyków. Spożywając takie ryby zjadamy także całą chemię.
2/Produkty wędzone
W procesie wędzenia powstają nitrozoaminy, które mogą być rakotwórcze.
3/ Jedzenie z grilla
Podczas spalania węgla i czy drzewa powstają wielopierścieniowe węglowodory, które mogą być rakotwórcze. Dodatkowo negatywnie działa stopiony tłuszcz, który także ulega spaleniu.
4/ Tłuszcze trans
Tłuszcze trans czyli utwardzone oleje roślinne obecne są w wielu produktach takich jak serki, kremy do pieczywa, ciastka, przekąski itp. Powodują nadmierną aktywność układu immunologicznego i są powiązane z chorobami serca, udarem i cukrzycą, a także rakiem.
5/ Popcorn z mikrofali
Kupowany w specjalnych torebkach nasączonych chemikaliami mającymi zapobiec przedostawaniu się tłuszczu przez opakowanie. Po podgrzaniu, substancje te przenikają co popcornu.
6/ Nieorganiczne owoce i warzywa
Uprawiane z użyciem pestycydów, herbicydów, a także produkty GMO. W szczególności pestycydy są związane ze zwiększonym ryzykiem raka.
7/ Przetworzona żywność
Gotowe dania, słone przekąski, słodycze. Przetworzona żywność jest również zazwyczaj pełna białej mąki, cukrów, olejów, barwników, środków aromatyzujących i innych niezdrowych składników.
8/ Rafinowany cukier
Oczyszczony cukier to zwiększone ryzyko chorób serca, otyłość, zapalenie stawów i wiele innych chorób. Komórki rakowe żywią się cukrem.
9/ Napoje gazowane i sportowe drinki
Napoje takie zawierają syrop kukurydziany z wysoką zawartością fruktozy, cukier, barwniki, olej roślinny i aspartam, co wiąże się ze zwiększonym ryzykiem raka.
10/ Cukier
Komórki rakowe rozwijają się dzięki cukrowi i wszelkim pokarmom, które przekształca się w cukier, takie jak ziarna, makaron, węglowodany, chleb i większość owoców. Dla tych, którzy walczą z rakiem, wyeliminowanie cukru jest kluczowe.
11/ Żywność zapakowana w opakowania z BPA
BPA to Bisfenol A stosowany do produkcji butelek i opakowań. Niestety znajdziemy go w opakowaniach jogurtu, tackach, plastikowych butelkach, foliach spożywczych itp. Ze względu na kontrowersje wokół BPA część krajów wprowadziła zakaz jego stosowania.
aw, źródło: theheartysoul.com, fot. pixabay