To propozycja dla wszystkich, których jeszcze nie opuściło wiosenne zmęczenie. Sałatkę z mniszka proponuje Jadwiga Górnicka. Nazywana jest także sałatką dla zmęczonych – dodaje energii i sił witalnych, poprawia apetyt, zwalcza anemię.
Jak zaznacza Jadwiga Górnicka w książce „apteka natury” o surowiec nie musimy się martwić – mniszek lekarski jest rośliną dość powszechną i znajdziemy ją nie tylko na łąkach, ale także w ogródkach działkowych czy na przydomowych trawnikach. Pamiętajmy jednak, żeby zbierać tylko młode listki, rosnące z dala od ulicy.
Sałatkę przyrządzamy ze świeżych, młodych, zielonych, starannie wypłukanych listków mniszka. Listki są odrobinę gorzkawe, przyprawiamy je odrobiną czosnku, soli i pieprzu, dodajemy także odrobinę oleju i soku z cytryny.
Sałatka z mniszka zawiera witaminę C, witaminy z grupy B i witaminę A, substancje krwiotwórcze, składniki leczące dolegliwości wątroby, poprawiające przemianę materii, oczyszczające nerki i krew – podkreśla te zalety Górnicka. Ze względu na swe walory mniszek jest uważany za bardzo cenną roślinę dietetyczną, przewyższającą swymi wartościami sałatę.
Wiosną dobrze jest także popijać sok z mniszka. Z 1/4 kg listków mniszka, posiekanych i przepuszczonych przez maszynkę uzyskamy ok. pół szklanki soku. Sok likwiduje brak apetytu, uczucie zmęczenia a także poprawia wygląd cery.
Źródło: PAP Life
kd