Ten rodzaj oleju jest często wybierany przez Polaków, co świadczy o jego popularności.
Jak się jednak okazuje olej ten może poważnie szkodzić zdrowiu. Nienasycony kwas tłuszczowy omega-9 – tzw. kwas erukowy, naturalnie występuje w rzepaku i gorczycy. W oleju wytworzonym z ziaren rzepaku stężenie tego kwasu może sięgać nawet do 50 proc.
Według najnowszych badań kwas erukowy przyczynia się do otłuszczenia narządów miąższowych i uszkodzenia mięśnia sercowego. Wcześniej próbowano wielokrotnie pozbyć się tego kwasu z oleju rzepakowego.
Olej rzepakowy jest produkowany w naszym kraju z genetycznie zmodyfikowanych roślin. Spożywanie oleju wyprodukowanego z naturalnie występującej odmiany rzepaku miałoby fatalne skutki dla zdrowia konsumentów. Zmodyfikowane rośliny również zawierają trujący kwas erukowy – choć w mniejszym stężeniu.
ZOBACZ TEŻ:Mężczyzna zmarł w delegacji, gdy uprawiał seks. Firma musi wypłacić jego rodzinie…
W oleju rzepakowy występuje zbyt wiele kwasów omega-6. Według naukowców nadmiar nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6 promuje mutację komórkową i ułatwia powstawanie komórek nowotworowych.
Źródło:zdroweasje/pixabay