Choroba zwyrodnieniowa stawów dotyka większość ludzi w podeszłym wieku. Można powiedzieć, że jest to nieuniknione wręcz zjawisko. Dlatego o zdrowe stawy warto zadbać już wcześniej.
To co jemy może przyczyniać się do prawidłowego funkcjonowania stawów lub im szkodzić. Oto lista produktów, które z pewnością wpływają na zdrowe stawy:
-tłuste ryby (makrela, łosoś, śledź, tuńczyk), które są źródłem kwasów omga-3 dla błon komórkowych
-orzechy, kiełki pszenicy- w naszej diecie spożywamy ich zdecydowanie za mało
-warzywa, owoce, jaja-są najlepszym źródłem antyoksydantów i zwalczają wolne rodniki
-odpowiedni poziom cynku i żelaza-to składniki enzymów przeciwutleniających. Znajdują się w mięsach, w pełnoziarnistych produktach zbożowych oraz pestkach dyni.
Tych produktów unikaj:
Na stawy tragicznie wpływają przetworzone wędliny oraz fast foody. Ponadto tłuste sery, sery pleśniowe, topione, twarogi, śmietana. Zawierają sporo kwasu aracjidonowego, który ułatwia wytwarzanie prostaglandyn odpowiedzialnych za powstawanie stanu zapalnego w stawach.
.
ZOBACZ TEŻ:Zacznij chodzić do lasu! W twoim ciele zajdą niesamowite zmiany!
Pamiętamy jednak, że zwyrodnienie stawów nie jest schorzeniem, które pojawia się z dnia na dzień, lecz jest to efekt całych dotychczasowych nawyków i trybu życia jaki prowadzimy. Zdrowa dieta i aktywność fizyczna zdecydowanie pomaga zachować lepsze zdrowie.
Źródło:szkolajazdy/pixabay