Dwie łyżki tych nasion zawierają trzy razy więcej żelaza niż szpinak!
Nasiona słyną ze swych wyjątkowych wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Nasiona chia zawierają więcej kwasów omega-3 niż uchodzący za ich skarbnicę hodowlany łosoś atlantycki.
Nasiona chia to nasiona szałwii hiszpańskiej pochodzącej z Meksyku i Gwatemali roślinie. Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze nasion chia doceniły już plemiona Azteków w środkowym Meksyku.
Nasiona chia są bardziej bogate w wapń niż mleko, a żelaza zawierają więcej niż słynący z niego szpinak.
Ponadto odznaczają się wysoką zwartością pełnowartościowego białka, potasu, fosforu, magnezu.
Udowodniono, że nasiona chia zawierają 64% więcej potasu niż banan oraz dwa razy więcej przeciwutleniaczy jagodowych.
Oto co jeszcze zawierają 2 łyżki nasion chia?
41% twojego codziennego błonnika
5 razy więcej wapnia niż mleka
100% więcej kwasów omega-3 niż łosoś
3 razy więcej żelaza niż szpinak
20% białka
32% twojego codziennego zapotrzebowania na magnez.
ZOBACZ TEŻ:OWCZAREK NIEMIECKI w pogoni za kotem… WSZEDŁ NA DRZEWO!
Nasiona chia są idealne jako dodatek do owsianki, sałatek czy deserów. Znakomicie sprawdzają się także jako dodatek do koktajli mlecznych czy też smoothie, a także do wszelkich deserów. Ze względu na swój neutralny smak nasion chia można tak naprawdę dodać do każdego posiłki. Wystarczy łyżka czy dwie tych nasion, aby wzbogacić każde danie o cenne wartości odżywcze.
Źródło:poradnikzdrowie/Instagram
Źródło zdjęcia:Instagram