Istnieją połączenia dań, które mogą wpływać destrukcyjnie na nasze trawienie.
Przy nieumiejętnym połączeniu niektórych pokarmów trawienie może być znaczniej utrudnione, a wchłanianie składników mineralnych nieefektywne.
Najnowsze badania wykazały, że istnieją niezdrowe mieszanki pokarmowe, a dietetycy biją na alarm.
Badania wykazały, że jajek zdecydowanie nie powinno podawać się z ziemniakami, ponieważ kartofle zawierają szczawiny. To substancje hamujące przyswajanie wapnia i żelaza jakie znajdujemy w jajkach.
Żelazo przykładowo występuje też w czerwonym mięsie i stanowi jego najcenniejszy element. Tymczasem wołowina bywa często popijana czerwonym winem, które zawiera garbniki ograniczające wchłanianie tego ważnego pierwiastka w przewodzie pokarmowym.
Popijanie grzybów alkoholem może skutkować pojawieniem się ciężkich dolegliwości trawiennych. Alkohol ścina białko grzybów do tego stopnia, że staje się ono całkowicie niestrawne.
ZOBACZ TEŻ:PRZEZ GODZINĘ po wypiciu COCA-COLI z twoim ciałem dzieje się TO!
No i najważniejsze! Popularna kawa z dodatkiem mleka jest niezdrową mieszanką. Zawarte w niej kwasy reagują na białko mleka, utrudniając trawienie. Po wypiciu kubka kawy z mlekiem spożyte pokarmy przez długi czas zalegają w żołądku. Co ciekawe, mleka nie należy pić w towarzystwie pieczywa i niektórych płatków śniadaniowych. Takie połączenie utrudnia wchłanianie wapnia.
Źródło:pikio.pixabay