Powszechnie wiadomo, że odgrzewane jedzenie z mikrofalówki traci swą wartość, ale jak to wpływa na nasz organizm?
Badania naukowe przeprowadzone w Szwajcarii, Rosji i Japonii dowodzą, że korzystanie z kuchenek mikrofalowych może prowadzić do ciężkich chorób.
Udowodniono, że popularne mikrofalówki zawierają źródło promieniowania o mocy porównywalnej do mikrofalowego radaru lotniczego. Takie promieniowanie dla ludzi może okazać się n tylko rakotwórcze, ale i mutagenne.
Warto zaznaczyć, że w momencie podgrzewania w mikrofalówce mięsa wydziela ono substancje podobne do strychniny, rozkładają się wtedy witaminy oraz substancje mineralne i niszczone są enzymy.
Dlatego po obróbce termicznej w kuchence mikrofalowej żywność może stracić od 60% do 90% cennych wartości odżywczych.
Jak podaje Światowa Organizacja Zdrowia, w pobliżu uszkodzonych, brudnych lub zmodyfikowanych urządzeń może dojść do niebezpiecznego wycieku promieniowania.To te urządzenia są najbardziej niebezpieczne. Pamiętajmy, by kuchenka była zawsze w dobrym stanie, kiedy z niej korzystamy.
Źródło:zdrowepasje/pixabay