Krakus, Społem czy Polonaise? Który chrzan jest najlepszy?

W święta Wielkanocne na naszych stołach nie może zabraknąć chrzanu, który stanowi dodatek do wędlin, pieczonych mięs, kiełbasy czy jajek. Który chrzan jest najlepszy?

Najlepszy czyli taki, który jest najmniej przetworzony i „przekombinowany”. Powinien więc być przygotowany z korzenia chrzanu i różnych przypraw. Natomiast chrzan nie „potrzebuje” takich dodatków jak konserwanty, zagęstniki czy mleko w proszku.

Krakus, Społem czy Polonaise? Która z firm ma najlepszy chrzan?

 

https://www.instagram.com/katarzynabosacka/

 

Jak się okazuje, żadna z czołowych marek nie może pochwalić się dobrym składem. Również Motyl, Mosso, Rolnik czy Auchan oferują chrzan z długą litanią składników.

 

Składniki chrzanu w słoiczkach prześledziła Katarzyna Bosacka i wskazała na te najlepsze. Zwróciła uwagę nie tylko na krótki skład, ale też zawartość samego korzenia chrzanu, która mieści się w przedziałach od 40 do 70%.

 

Z jej analizy wynika, że najlepszy chrzan oferują następujące firmy i marki:

 

  • Z babcinej spiżarni
  • Runoland
  • Vitapol
  • Produkty klasztorne
  • Naturo
  • Ogródek Dziadunia

 

A osobom ambitnym pozostaje samodzielne przygotowanie chrzanu w domu:

 

Słoiczek z tartym chrzanem powinien tak naprawdę zawierać jak najwięcej korzenia chrzanu, sól, cukier (też nie za dużo), ocet, jakiś regulator kwasowości np. kwasek cytrynowy, czasem dodatek oleju i soku z cytryny. Taki produkt będzie dla nas najzdrowszy.

– zapewnia Bosacka.

 

Pełna analiza składów chrzanów poniżej.

 

>>>Magda Gessler „lepsza” niż inflacja? TYLE kosztuje jej sałatka jarzynowa!

 

https://www.instagram.com/katarzynabosacka/

 

https://www.instagram.com/katarzynabosacka/

 

https://www.instagram.com/katarzynabosacka/

 

https://www.instagram.com/katarzynabosacka/

 

https://www.instagram.com/katarzynabosacka/

 

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Katarzyna Bosacka (@katarzynabosacka)

Komentarze