Banany to bardzo popularne owoce. Cenione są z powodu swojego wyjątkowego smaku, walorów odżywczych i wygody.
W końcu często banan służy za posiłek czy przekąskę – nie trzeba go przygotowywać, a można go szybko zjeść.
Warto jednak przed jedzeniem, przekroić go na pół, czy też odłamać kawałek. Może się bowiem okazać, że środek wygląda zupełnie inaczej, niż powinien!
Czerwone prążki i linie
Zdarza się, że we wnętrzu banana pojawiają się czerwone prążki i linie. Taki owoc jest też twardszy i ma inny smak.
Osoby, które nie lubią marnować żywności, mogą pomyśleć o przerobieniu takiego banana na przykład na ciasto. Jednak lepiej tego nie robić. Owoc z czerwonymi prążkami czy liniami najlepiej jest wyrzucić.
Co oznaczają prążki i linie w bananach?
Czerwone prążki i linie i jakie pojawiają się w bananach to znak, że owoc został zaatakowany przez grzyb nigrospora.
Nigrospora to choroba grzybicza, która powoduje, że środek banana staje się ciemnoczerwony. Nigrospora może infekować owoce w klimacie tropikalnym, gdzie uprawia się banany.
– podaje kanadyjska Inspekcja Żywności.
Czy banan zaatakowany przez grzyb jest niebezpieczny?
Teoretycznie grzyb nigrospora nie jest groźny dla życia człowieka. Jednak zjedzenie takiego banana może wywołać gorączkę czy kłopoty żołądkowe. Ponadto może się okazać, że jesteśmy uczuleni na nigrospora. Co więcej banan zaatakowany przez grzyb nigrospora jest po prostu niesmaczny. Najlepiej taki owoc wyrzucić do kosza!
Zobacz też: Czy miód manuka jest warty swojej ceny? Sprawdź, jakie ma właściwości!