Nieważne ile zrobisz „brzuszków” i ile wypijesz filiżanek mięty. Jedząc te produkty nie będziesz mieć płaskiego brzucha!
Lin Chang, profesor medycyny wskazał na pozornie zdrową żywność, która jednak powoduje pęcznienie brzucha. Według profesora powinniśmy unikać pewnych produktów, a lista jest… zaskakująca!
Cebula – pozornie niewinna, ale zawiera węglowodany, które nie są przyswajane przez nasz organizm. Powodują one zwiększenie ilości wody w jelitach, a to z kolei – powstawanie gazów.
Jogurt owocowy – wydawać się może zdrową przekąską, ale zawiera dużo cukru, który fermentuje w żołądku.
Brokuły – uważane za jedno z najzdrowszych warzyw, także zawiera powodujące gazy węglowodany.
Fasola – zawiera tzw. odporną skrobię – włókno, które nie jest trawione przez nasz organizm i dlatego powoduje wzdęcia; aby zniwelować działanie skrobi, fasolę trzeba namoczyć na noc.
Arbuz – pyszna przekąska, ale pełna fruktozy, której wielu ludzi nie trawi, co także powoduje kłopoty żołądkowe.
Pszenica – zawiera fruktan, z którym nasz organizm sobie nie radzi, dodatkowo coraz więcej osób nie toleruje glutenu.
Rady profesora Lin Chang mogą być zaskakujące. Z tego względu zaleca on, by obserwować swój organizm i reakcje na różne produkty. Każdy z nas jest inny i dlatego nie powinien ślepo podążać za nowymi odkryciami i rewelacjami na temat jedzenia.
ms, dailymail.co.uk, pixabay