Miliony zachorowań na raka, ale Ty i Twoja rodzina możecie tego uniknąć.
Okazuje się, że najbardziej rakotwórczym produktem żywnościowym są parówki, ich regularne spożywanie podnosi ryzyko raka jelita grubego o 21%. U dzieci, które jedzą 12 lub więcej parówek w miesiącu zwiększa się niebezpieczeństwo różnego rodzaju chorób, szczególnie białaczki – dowodzą badania amerykańskiego instytutu American Institute for Cancer Research.
Do produkcji większości parówek wykorzystywane jest mięso oddzielone mechanicznie tzn. MOM – rozdrobniona surowa mieszanina mięsno-tłuszczowa. Przyczyną chorób nowotworowych jest również cała masa, szkodliwych substancji chemicznych, które znajdziemy w składzie parówek: mleczan sodu, fosforan sodu, dioctan sodu lub azotyn sodu.
Niestety Polacy uwielbiają parówki i wszelkiego rodzaju rozdrobnione wyroby mięsne, takie jak tanie kiełbasy lub pasztety. Wysoka świadomość na temat, tego co może znaleźć się w mięsie oddzielonym mechanicznie oraz ryzyko zachorowań, nadal nie powstrzymują nas od zakupu tego typu produktów.
Źródło: www.aicr.org
Fot:. Pixabay
KG