Posiada szereg niezwykle istotnych właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. W tym artykule dowiesz się, dlaczego to właśnie ten produkt skutecznie hamuje namnażanie się grzybów i bakterii, które prowadzą do chorób.
Roślina ta rośnie głównie w rejonie Morza Śródziemnego, ale uprawiana jest również w Maroku. Jest łatwa w uprawie, więc można ją hodować w przydomowych ogródkach, na balkonie czy w doniczce na parapecie. Tej przyprawy głównie używa się w kuchni francuskiej i greckiej.
Zawiera wiele cennych dla zdrowia substancji aktywnych takich jak m.in.:
-olejek eteryczny,
-garbniki,
-kwasy fenolowe (chlorogenowy, rozmarynowy),
-triterpeny,
-flawonoidy,
-sole mineralne.
Poznaj 6 właściwości zdrowotnych tymianku:
1.Hamuje rozwój grzybów chorobotwórczych na błonach śluzowych jamy ustnej i gardła, przewodu pokarmowego, skóry, pochwy.
2.Działa wykrztuśne (można z niego zrobić syrop, wyciąg z tymianku poleca się do dezynfekcji gardła i jamy ustnej).
3.Poprawia trawienie-pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci
4.Działa rozkurczająco na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego.
5.Tymianek wspiera oczyszczanie organizmu z toksyn i wolnych rodników.
6.Wspomaga regenerację komórek, co pozwala spowolnić proces starzenia.
Jak zaparzyć napar?
Łyżkę ziela zalej 300 mililitrami wrzątku, przykryj i odstaw na 15 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i zaczekaj kolejne 15 minut. Przecedzony napar pij małymi łyczkami przez cały dzień.
Roślina ta zawiera olejek eteryczny, który może powodować bardzo nieprzyjemne dolegliwości: nudności, wymioty, biegunkę, dlatego zaleca się ostrożność w jego spożywaniu. Napar z tymiaku można także stosować zewnętrznie na skórę.
ZOBACZ TEŻ:Chcesz pozbyć się WORKÓW i CIENI pod oczami? Zastosuj ten TRIK!
Ponadto do przypraw, które są równie zdrowe i można je parzyć w ceu sporządzenia naparu należą:
-kminek
-oregano
-imbir ( jako dodatek do np. herbaty).
-bazylia
Źródło:radiozetzdrowie/pixabay