Cebula zawiera przeciwutleniacze i związki, które zwalczają stany zapalne, obniżają poziom trójglicerydów i obniżają poziom cholesterolu – wszystko to może obniżać ryzyko chorób serca.
Silne właściwości przeciwzapalne mogą również pomóc w obniżeniu wysokiego ciśnienia krwi i chronić przed skrzepami krwi. Kwercetyna jest flawonoidowym przeciwutleniaczem, który jest silnie skoncentrowany w cebuli. Ponieważ jest silnym środkiem przeciwzapalnym, może pomóc zmniejszyć czynniki ryzyka chorób serca, takich jak nadciśnienie.
Zobacz też: Oto najbardziej jadowity w Polsce pająk! Jego ukąszenie powoduje…
Badanie z udziałem 70 osób z nadwagą i wysokim ciśnieniem krwi wykazało, że dawka 162 mg ekstraktu z cebuli bogatego w kwercetynę znacząco zmniejszyła ciśnienie krwi o 3–6 mmHg (dla porównania, niektórym uczestnikom badania podano również tabletkę placebo). Wyniki badania były zaskakujące. Wykazano, że cebula obniża poziom złego cholesterolu.
To warzywo jest szczególnie bogate w witaminę C, składnik odżywczy zaangażowany w regulację zdrowia układu odpornościowego, produkcję kolagenu, naprawę tkanek i wchłanianie żelaza. Witamina C działa również jako silny przeciwutleniacz w organizmie, chroniąc komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki.
Źródło zdjęcia: pixabay
Źródło: Health Line