Spożywasz w ten sposób POKARMY? Taka czynność prowadzi do OTYŁOŚCI

Zapewne każdy z nas doświadczył jedzenia w pośpiechu lub co niektórzy nawet taki mają zwyczaj spożywania posiłków na codzień. Zjadają pokarmy szybko nie zdając sobie sprawy w jaki sposób odbija się to na ich zdrowiu.

Skutki tego nie muszą być widoczne od razu, ale systematyczne i regularne jedzenie w pośpiechu zagraża zdrowiu i z czasem prowadzi do poważnych chorób.

 

Podczas prawidłowego żucia pokarm na tyle długo przebywa w jamie ustnej, że cukier w nim zawarty przechodzi do krwiobiegu, a informacja o tym dochodzi do ośrodka głodu i sytości. Ta mówi, że już zaczęliśmy jeść, co znowu hamuje ośrodek głodu.

 

„W tym samym czasie żołądek powinien przygotować się do trawienia. Jeśli szybko jedliśmy, połknęliśmy, to nie ma tego czasu. Wtedy do nieprzygotowanego żołądka wpadają źle pogryzione kęsy. Żołądek tak szybko napełnia się jedzeniem, że nie ma czasu na wydzielenie odpowiedniej ilości soków trawiennych, które muszą być wydzielone w odpowiedniej ilości do spożytego pokarmu. To powoduje duże rozciągniecie żołądka. Czujemy ciężar, wzdęcie i wiemy, że tylko popicie przyniesie nam ulgę. Popijamy rozcieńczając soki trawienne, które i tak kiepsko sobie radzą ze źle pogryzionym pokarmem. Dodatkowo popicie powoduje przesunięcie, źle strawionej treści pokarmowej do jelit”.

– tłumaczy dr Michał Mularczyk, kardiolog i dietetyk.

 

Według specjalisty osoba szybko jedząca może być niedożywiona i jednocześnie otyła.

 

 „Jeśli źle trawimy jedzenie, to nie dostarczamy do organizmu odpowiednich, niezbędnych składników, a to powoduje, że jesteśmy niedożywieni. Swoją drogą jemy za dużo, więc organizm odkłada ten nadmiar w postaci tłuszczu”.

 

5-letnie badania naukowców dowiodły, że w grupie osób, które jadły najszybciej, aż 84 osoby miały objawy zespołu metabolicznego. To udowadnia, że szybkość jedzenia może wiązać się z tym, że przybieramy na wadze.

 

Zespół metaboliczny, zwany też zespołem insulinooporności, zwiększa ponadto ryzyko chorób cywilizacyjnych: udaru mózgu, chorób serca, cukrzycy typu 2, miażdżycy i otyłości.

 

Co zrobić, by przestawić się na tryb wolniejszego jedzenia?

 

1.Licz każdy kęs i przeżuwaj porcję mniej więcej 20-30 razy. Pokarm jest bardzo dobrze rozdrobniony i dzięki temu szybciej strawiony.

 

2.Nie podjadaj w trakcie przygotowań. Przygotuj cały posiłek, usiądź wygodnie i dopiero wtedy zjedz w skupieniu.

 

3.”Celebruj posiłek”. Skoncentruj całą swoją uwagę na jedzeniu! Bądź uważny i świadomy tego co zjadasz.

 

Naukowcy odkryli, że wprowadzając do swojego życia nawyk powolnego jedzenia (co wiąże się z dokładnym przeżuwaniem pokarmu) pozwala stracić na wadze do 10kg rocznie!

 

 

ZOBACZ TEŻ:Chcesz pozbyć się TKANKI TŁUSZCZOWEJ Z BRZUCHA? Zacznij pić…

 

 

Źródło:purestyle;ofemini,natemat/pixabay

Komentarze