Jeszcze niedawno w Polsce mieliśmy do czynienia ze skażonymi jajami, dziś problem stanowi skażone mięso.
Okazuje się, że podobnie, jak w przypadku jajek mięso zostało skażone fipronilem – szkodliwą substancją, która służy do czyszczenia kurników. Skażone mięso kurczaków trafiło do Polski na początku miesiąca z Niemiec.
Zdaniem specjalistów w zabezpieczonym mięsie występuje fipronil na poziomie 16 setnych miligrama na kilogram. Część mięsa zostało zabezpieczone w hurtowniach, skąd zostanie skierowane do utylizacji. Niepokojący jest jednak fakt, że mięso pochodzące z blisko 5000 kurcząt trafiło już do przetwórstwa i do sklepów.
Kurczaki trafiły do kraju pod koniec lipca, ubito je 1 sierpnia na terenie ubojni w woj. warmińsko-mazurskim.
Objawy zatrucia substancją (fipronilem) to bóle głowy, zawroty głowy, drgawki, a nawet wymioty. Środek ma również negatywny wpływ na układ nerwowy i pracę wątroby i tarczycy.
źródło: money
fot.: pixabay
kg