W Polsce jemy ich bardzo wiele. Wywołują ZATRUCIA i są toksyczne!

W Polsce jemy ich bardzo wiele. Niestety powodują gorączkę, wymioty, biegunkę, paraliż i mogą prowadzić nawet do śmierci! Mamy listę trujących produktów.

Niedojrzały pomidor

Pomidor, to warzywo, które gości na stołach milionów Polaków niemal codziennie. Dodajemy do do sałatek, burgerów, kanapek lub jemy z mozzarellą. Jednakże te zdrowe warzywa mogą być silnie trujące, jeśli spożyjemy je niedojrzałe. Zielone pomidory są bogate w alkaloid, ten w dużych ilościach powoduje zatrucie pokarmowe. Występują wymioty, kolka oraz biegunka.

Owoce czarnego bzu

Picie syropu z czarnego bzu zawiera cenne witaminy A oraz C, ma działanie uśmierzające ból a także oczyszcza organizm i wspiera układ immunologiczny. Niestety syrop z niedojrzałego bzu spowoduje wymioty, nudności, biegunkę a także duszności. Przygotowując sok z czarnego bzu należy pamiętać o o zapasteryzowaniu owoców na gorąco, dzięki czemu pozbędziemy się toksycznych substancji. Niestety, kolejny na liście może bardzo niebezpiecznie wpłynąć na nasze nerki! Mowa o…

rabarbarze, który jest znakomitym dodatkiem do kompotów, ciast oraz przetworów. Wystarczy jednak niewłaściwe spożywanie tej rośliny aby zatruć organizm, a nawet doświadczyć niebezpiecznych problemów z nerkami. Należy spożywać tylko odpowiednie części rabarbaru. Zawarty w liściach kwas szczawiowy jest szkodliwy dla człowieka i tej części nie należy jeść. Możemy spożywać łodygi, ale tylko w okresie od maja do czerwca.



Komentarze