Wyrzucane i niedoceniane do tej pory skorupki jajek stanowią doskonałe uzupełnienie wapnia, odpowiedzialnego za wzmocnienie kości. Okazuje się, że stanowią źródło witamin i są jadalne!
Jajka stanowią jedno z najczęściej wykorzystywanych w codziennej diecie źródeł białka. Okazuje się, że odżywcze dla naszego organizmu jest nie tylko białko i żółtko, ale również skorupka. To właśnie skorupka składa się w 90% z czystego wapnia, odpowiedzialnego za wzmocnienie kości. Wapń zapobiega łamliwości włosów, paznokci, bierze czynny udział w procesach regeneracyjnych skóry i działa bakteriobójczo. Ponad to pierwiastek poprawia ogólne funkcjonowanie układu odpornościowego, działa bakteriobójczo oraz obniża poziom cholesterolu. Spożywanie skorupek od jajek zaleca się również osobom cierpiącym na zaparcia.
Przed zjedzeniem skorupek jajek należy pamiętać nie tylko o ich cudownych właściwościach, ale również o ich odpowiednim przyrządzeniu. Skorupek nie należy jeść na surowo, jajka najlepiej jest ugotować. Wcześniejsze ugotowanie jajek pozwoli na zabicie znajdujących się na nich bakterii. Następnie należy je osuszyć i wstawić na 15 minut do rozgrzanego do 95 stopni piekarnika. Po ostudzeniu skorupek możemy je sproszkować, za pomocą klasycznego moździerza lub blendera.
Uzyskany w ten sposób proszek stanowi źródło wapnia, które możemy dodawać do ulubionych posiłków, a nawet zwykłych kanapek z jajecznicą. Wystarczy tylko łyżeczka dziennie, by wzmocnić kondycję włosów, paznokci, pozbyć się zaparć i zyskać zdrowe i mocne kości.
źródło: Youtube
fot.: pixabay/screenYoutube
KG