Zrób idealne Faworki z przepisu Magdy Gessler. W tłusty czwartek będą jak znalazł.

tłusty czwartek

Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami dlatego wielu z nas oprócz kupowania gotowych pączków i faworków ze sklepu chciałaby zaskoczyć swoją rodzinę nietuzinkowych przepisem. Jeżeli nie macie pomysłu, to z pomocą przychodzi Magda Gessler, która podsuwa doskonały przepis na faworki! Dzięki temu każdy z nas może zrobić idealne faworki!

Magdy Gessler chyba nikomu nie trzeba przedstawiać słynna restauratorka znana jest z nieszablonowych przepisów i świetnego wyczucia smaku. Mistrzyni doskonale wie co zrobić, by smakołyki podawane w jej restauracjach rozpływały się w ustach. Tłusty Czwartek, który wypada 20 lutego będzie ku temu kolejną dobrą okazją. Magda Gessler postanowiła pomóc fanom, którzy nie mają pomysłu co przygotować bliskim w ten dzień i podrzuca pomysł na idealne faworki swojego pomysłu.

 

ZOBACZ:Podała Gessler alkohol w toalecie! Magda do mikrofonu wyznała prawdę.

 

Przepis jest na tyle prosty, że nikt nie będzie miał problemu z przygotowaniem pysznych słodkości, które sprawią przyjemność bliskim. Dlaczego warto zrobić je samemu. Po pierwsze sprawimy przyjemność naszej rodzinie, pod drugie możemy sprawdzić swoje kulinarne zdolności. Pole do popisu jest ogromne, a przepis Magdy Gessler nie powinien sprawić nam problemów. Słodka przekąska powinna udać się każdemu!

 

 

 

1.Przygotowanie: Należy ucierać smalec do konsystencji śmietany. Później wbić 15 zółtek jaj, dodać cukru (wedle uznania), alkohol, śmietanę i mąkę. Wszystko ze sobą mieszamy i przygotowujemy ciasto. Ciasto musi był bardzo cienko rozwałkowane i podsypywane mąką. Później kroimy je na paski o szerokości 3 cm i długości 15 cm. Nacinamy je wzdłuż przez środek i przewijamy.

2. Smażenie: Smalec rozgrzewamy na szerokiej patelni lub rondlu. Jeżeli tłuszcz odpowiednio się rozgrzeje możemy zacząć smażyć nasze faworki aż nabiorą złotego koloru. Należy robić to partiami, przewracając  je szpikulcem. Usmażone faworki odkładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z tłuszczu. Na koniec posypujemy cukrem pudrem i wanilią.

 

ZOBACZ TAKŻE:Marzy ci się pyszny wielkanocny Mazurek! Skorzystaj z przepisu Magdy Gessler

 

 

źródła: gotowanie.onet.pl, foto: youtube.com



Komentarze