Organizm, któremu dostarczamy dzienną dawkę warzyw staje się bogaty w śladowe pierwiastki, które tworzą zdrowe komórki.
Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w stanie Ohio wykazali, że jedzenie pomidorów połączonych ze zdrowymi tłuszczami wspomaga wchłanianie zbawiennych dla człowieka antyoksydantów. Regularnie i systematycznie spożywany pomidor razem z awokado działają antyrakowo.
Oto przepis na sałatkę antyrakową z pomidorem i awokado:
– olej lniany tłoczony na zimno i nieratyfikowany, nieoczyszczony
-4 pomidory
-awokado
-1/2 czerwonej cebuli
-sok z limonki lub cytryny
-odrobina świeżej bazylii i oregano
-garść orzeszków ziemnych
-szczypta kolendry i świeżej mięty
– 100 g ugotowanej ciecierzycy
Do oleju lnianego wyciskamy sok z limonki lub cytryny oraz kolejno wymienione przyprawy. Gotowy sos dolewamy do sałatki i wszystko mieszamy. Odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki.
Dowiedz się, które jeszcze z warzyw są najsilniejsze w zwalczaniu komórek rakowych!