GIS ostrzega! Popularne CHIPSY wycofane ze sprzedaży!

Popularne chipsy mogą poważnie szkodzić zdrowiu, dlatego GIS zadecydował o ich całkowitym wycofaniu.

Zbyt duża paczka chipsów dostarcza podobną ilość kalorii, co porządny obiad. Tłuszcze stosowane w produkcji chipsów to tanie utwardzone oleje roślinne, takie jak olej palmowy. Proces utwardzenia powoduje, że w olejach tworzą się bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia tłuszcze trans.

 

Niestety regularne i systematyczne zjadanie chipsów prowadzi do otyłości i przyczynia się do rozwoju poważnych chorób takich jak m.in. miażdżyca, choroby układu sercowo- naczyniowe, a nawet zawał.

 

Najnowsze badania naukowe, których wyniki opublikowano w 2019 r. na łamach prestiżowego periodyku „Genome Research” wykazują, iż chipsy są silnie rakotwórcze.

 

Które chipsy zostały całkowicie wycofane ze sprzedaży?

 

Główny Inspektor Sanitarny informuje, że firma Lidl sp. z o.o. sp. k., ze względu na bezpieczeństwo konsumentów z alergią na siarczyny, samodzielnie podjęła decyzję o wycofaniu z rynku produktu Snack Day, Chipsy paprykowe, 175 g z datą minimalnej trwałości 28.09.2020 oraz 19.10.2020 i poinformowała organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej o podjętych działaniach.

 

Przedstawiciele Lidla poinformowali, że ostatnie badanie wspomnianego produktu wykazało obecność dwutlenku siarki – substancji alergennej, której nie uwzględniono w opisie produktu. 

 

„Klienci z alergią na siarczyny nie powinni spożywać wycofywanego produktu ze względu na możliwe wystąpienie reakcji alergicznej. Dla pozostałych osób (bez alergii na siarczyny) artykuł nie stwarza ryzyka.”

– informuje GIS.

 

Firrma Lidl niezwłocznie podjęła decyzję o wycofaniu z rynku całej serii produktu.

 

ZOBACZ TEŻ:Podczas KONTROLI KWARANTANNY UDAWAŁ KOBIETĘ! Założył kapelusz i próbował….

 

Źródło:zdrowepasje/pixabay

Komentarze