Rosół od lat króluje na polskich stołach. Należy do jednych z ulubionych zup Polaków i jest nieodłącznym elementem niedzielnego obiadu. Okazuje się, że niektóre składniki jakie do rosołu dodajemy mogą popsuć jego smak! Przede wszystkim okazuje się, że najgorszy jest przyrządzany na kurczaku jeżeli nie wiemy, której jego części wykorzystać do gotowania!
Któż z nas jest w stanie oprzeć się smakowi zapachowi pysznego rosołu. Od setek lat króluje na polskich stołach i jedli go nawet królowie. Rosół jest również nieodłącznym elementem wesela czy spotkania rodzinnego. Jego smak zależy przede wszystkim od mięsa, które wykorzystamy do jego gotowania i samego procesu przygotowania. Jak wiemy głównym składnikiem rosołu jest mięso, to właśnie od jego rodzaju zależy smak zupy. Możemy go przyrządzić zarówno na kurczaku jak i wołowinie. Jeżeli mamy zamiar wykorzystać do jego przyrządzenia kurczaka warto wykorzystać tę jego część, która zawiera kości.
Idealnym rozwiązaniem będzie więc wykorzystanie skrzydełek, bądź udka, które są najbardziej tłuste i sprawią, że nasz rosół będzie miała charakterystyczne „tłuste oczka” wypływające na powierzchnię. To właśnie w kościach zawarte są składniki odżywcze, które zapewniają daniu wyjątkowy smak i mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Najgorszym rozwiązaniem jest przyrządzanie rosołu na piersi z kurczaka, która jest najmniej tłusta i nie nada mu charakterystycznego smaku i aromatu.
ZOBACZ TAKŻE:Jedz i chudnij! Rozgrzewająca i zdrowa ZUPA KREM Z KALAFIORA
źródła: pikio.pl, foto pixabay.com