Masz takie mięso w lodówce? Lepiej od razu je wyrzuć!

Dziś trzeba zwracać szczególną uwagę na wszelkie wyroby mięsne. Nic więc dziwnego, że naukowcy alarmują, żeby TO mięso koniecznie wyrzucić, bo może się skończyć tragedią!

 

Mięso to bardzo ważny składnik każdej diety. Wiele osób uwielbia żeberka, wątróbkę, schabowe, parówki, wędliny, żołądki. Ale uwaga! Okazało się, że TO mięso jest bardzo niebezpieczne, więc jeśli nie chcesz mieć problemów lepiej dla zdrowia je wyrzucić.

 

Naukowcy i lekarze z Wielkiej Brytanii zbadali zawarte w mięsie i produktach mięsnych konserwanty. Ale takiego wyniku nie mogli się spodziewać. Okazało się, że znaleźli nową zależność między występowaniem chorób nowotworowych a konserwantem oznaczanym symbolem E250.

 

Okazało się, że już nawet jedna parówka dziennie podnosi współczynnik wystąpienia ryzyka choroby nowotworowej. Chodzi o to, że zjedzenie 50 g zjedzonego mięsa dziennie przyczynia się do raka! Lepiej śniadaniową parówkę zastąpić zdrowszych pożywieniem, które o wiele bardziej wzbogaci nasz organizm niż taka parówa. Co więcej, udowodniono, przy niespożywaniu mięsa ryzyko raka jelita grubego jest na zerowej granicy.

 

Wszystko przez E250. Czym on w ogóle jest? Jak czytamy na portalu „Dietetycy.org.pl”: „Jest to syntetycznie produkowany związek chemiczny o charakterze konserwującym, nazywany solą peklującą. Jest także stabilizatorem barwy, a także nadaje charakterystyczny smak. Azotyn sodu jest powszechnie wykorzystywany podczas procesu produkcji wyrobów mięsnych i jego przetworów”.

 

E-250 niesie wiele zagrożeń. Jak czytamy dalej: „E 250 przyczynia się do występowania nowotworów (wysoka zawartość azotynów w diecie podwyższa ryzyko występowania raka trzustki, okrężnicy, mózgu, a także białaczki o 67%), astmy, zapalenia nerek, zawrotów głowy, problemów behawioralnych, a także szkodzi przy nadciśnieniu tętniczym”

 

ZOBACZ: Tomasz Lis dodał ZDJĘCIE ze szpitala! Poruszający wpis… [FOTO]

 

Groźne E-250 występuje przede wszystkim w parówkach, kiełbasie, szynce oraz bekonie. Może to dobry pomysł, aby odstawić te niebezpieczne konserwanty i przejść na zdrowszą żywność? Zmiana nawyków żywienia może okazać się zbawienna. Ale to zdecydowanie po okresie świątecznym, albo po Nowym Roku.

 

Źródło: Portal ABC Zdrowie oraz Dietetycy.org.pl

 

 

 

 

Komentarze