Miękkie pierniczki świąteczne – przepis.
Pierniczki świąteczne to charakterystyczne ciasteczka na Boże Narodzenie.
Z początkiem grudnia wiele osób myśli już o Gwiazdce, czy Mikołaju i piecze pierniczki świąteczne. Szczególnie cenimy je za charakterystyczny, korzenny aromat. Są także jednymi ze zdrowszych ciasteczka z uwagi na zawartość miodu. Poniżej podajemy przepis na miękkie pierniczki.
Skład:
150g masła
250g miodu
300g cukru
3 jaja
przyprawy – po 1 łyżeczce zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu, 2 łyżeczki cynamonu, ew. można użyć gotowej mieszanki przypraw do pierników
1 łyżeczka sody
770 g mąki pszennej
Przygotowanie:
Roztopić masło, dodać cukier, miód i przyprawy – nie gotować. Odłożyć do wystygnięcia.
770g mąki wymieszać z sodą i dodać do masy miodowej, dodać jajka i wyrobić ciasto.
Ciasto wałkować podsypując mąką na około pół centymetra.
Foremkami wycinać pierniczki i kłaść na blaszce wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 12-14 minut w temperaturze 170 stopni.
Po ostygnięciu, udekorować lukrem lub czekoladą.
Pierniczki miękną po około 1-2 dniach po upieczeniu.
zdjęcie ilustracyjne: pixabay
źródło: Mała Cukiernka