Chroni przed NOWOTWORAMI i ma niezliczone korzyści prozdrowotne! W WIELKANOC NIE MOŻE JEJ ZABRAKNĄĆ!

Jest skarbnicą witamin i minerałów, dlatego warto o niej pamiętać nie tylko na Wielkanoc! Zobacz, jakie niezliczone wartości odżywcze kryje to warzywo.

 Rzeżucha jest niepozorną rośliną, znaną w Polsce także pod nazwą „pieprznica”, co zawdzięcza swojemu specyficznemu posmakowi. W kuchni może być zamiennikiem soli, zapobiega wypadaniu włosów, a nawet wzmaga aktywność seksualną.

 

Rzeżucha jest dobrym źródłem kwasu foliowego oraz składników mineralnych: wapnia, żelaza, magnezu, potasu, jodu, miedzi i manganu. Znajdziemy w niej następujące witaminy: A, C, K, B2, B6.

 

Właściwości prozdrowotne rzeżuchy:

 

1.Chroni przed nowotworami i jej źródłem przeciwutleniaczy pomagających zachować młodość.

2.Dzięki bogactwu witaminy K pomaga zachować zdrowe serce i zapobiega osteoporozie. 

3.Rzeżucha za sprawą witaminy B2 wspiera funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego. Wspiera regenerację tkanek, uczestniczy w procesach przemiany materii i bierze udział w produkcji niektórych hormonów. Jest odpowiedzialna za dobry stan naczyń krwionośnych, błon śluzowych, śluzówki przewodu pokarmowego i skóry.

4.Zapobiega anemii!

 

Kiedy rzeżucha urośnie jej kiełki zjadamy na surowo. Świetne nadaje się do kanapek, sałatek i wszelkiego rodzaju past. Rewelacyjnie sprawdza się jako jadalny element dekoracyjny. Nadaje smak prostym potrawom, świetnie komponuje się z jajkami i majonezem.

 

ZOBACZ TEŻ:Jest nazywany NAPOJEM PIĘKNOŚCI i do tego pobudza 1000 razy lepiej niż KAWA!

 

Ta niepozorna roślina za sprawą siarki zapobiega też wypadaniu włosów, a obecna w niej lecytyna wspomaga ich porost. Wystarczy zmiksować rzeżuchę na sok, wetrzeć go w skórę głowy, a po minimum pół godziny umyć głowę. Rzeżucha jest też afrodyzjakiem, który wspiera funkcje seksualne organizmu.

 

 

Źródło:wprostzdrowie/pixabay

Komentarze