Drastyczna dieta i intensywny trening – dla wielu to sposób na szybkie uzyskanie smukłej sylwetki. Jak wyjaśnia trener i specjalista ds. dietetyki, Emilia Ostrowska, to jedynie sposób nie na wymarzoną sylwetką, ale efekt jo-jo.
„Często, kiedy chcemy osiągnąć wiele celów w bardzo krótkim czasie decydujemy się na taki krok – i niestety równie często nie kończy się to wymarzoną sylwetką, ale efektem jo-jo.”
Jak zatem właściwe zbilansować dietę odchudzającą, tak, by można było również poddać się intensywnym treningom? Jak zaznacza trener i dietetyk, kluczem do pięknego, zdrowego ciała jest wyeliminowanie z diety przetworzonych składników i zastąpienie ich naturalną, zdrową żywnością.
Trzeba pamiętać, aby nie okrajać zbyt radykalnie ilości spożywanych kalorii – powinniśmy schodzić z nich stopniowo, żeby przyzwyczaić do tego organizm. Istotne będzie ograniczenie cukru we wszelkiej postaci, tłuszczów trans czy dań gotowych (typu fast food).
Pomoże na pewno także wprowadzenie dużej ilości warzyw , na przykład w postaci koktajli czy sałatek. Warto pamiętać także o rozsądnym rozłożeniu posiłków w ciągu dnia – bez zbyt długich przerw, co pozwoli odsunąć ryzyko napadów tzw. wilczego głodu (zazwyczaj wieczorem przed snem).
Ekspert przypomina również o odpowiednim nawodnieniu organizmu.
„Niestety często o tym zapominamy, a co mocno odbija się na naszym samopoczuciu i wyglądzie. Przy dobrze skomponowanej diecie organizm z jednej strony będzie redukował tkankę tłuszczową, a z drugiej wciąż będzie gotów na intensywne treningi.”
Źródło: PAP Life
kd